שיניים תותבות

שיניים תותבות

שיניים תותבות במרפאות ד"ר דולב

שיניים תותבות בגלגולים שונים (ולפעמים גם משונים) מהוות את הפתרון המרכזי למחסור בשיניים כבר כמעט 3,000 שנה. אבל אם עד העבר הלא רחוק הן היו נחשבות לנחלתם של העשירים בלבד כיום הן נחשבות הפתרון הזול והמהיר להתמודדות עם חוסר בשיניים ביחס לחלופה.

התותבות הן למעשה מערכת שיניים מוכנה שנועדה לשחזר את מערכת השיניים החסרה, בין אם מדובר במחסור שלם או חלקי. המטופל יכול להכניס ולהוציא מהפה את מערכת השיניים  וכאן למעשה טמונים הן היתרון והן החסרון שלה.

אנחנו במרפאות ד"ר דולב מספקים פתרון הוליסטי מקיף לכל אדם הסובל ממחסור בשיניים, משן אחת ועד לשתי לסתות ולכן, אנחנו יודעים לספק פתרון מלא הן ברמת השתלת השיניים והן ברמת התותבות, הכל על פי צרכיו והעדפותיהם האישיות של כל מטופל ומטופלת.

שיניים תותבות – סוגים עיקריים

שיניים אלו מתחלקות למעשה לשני סוגים עיקריים –  נשלפות וקבועות, כאשר בכל אחד מהסוגים יש הבדלים בין החומרים השונים שמהם עשויות השיניים ובין הצורך שלהן לחפות על חוסר מוחלט בשיניים או על צורך חלקי.

תותבות נשלפות

לא נפתיע אתכם אם נגלה שניתן להכניס ולהוציא אותן מהפה בצורה חופשית יחסית. תותבות כאלו, בניגוד לדוגמא לשתלים דנטליים, אינן מחוברות ישירות לעצמות הלסת ולכן הן מתחברות חיצונית לנקודות אחיזה שונות בחלל הפה.

כך, תותבת ללסת העליונה נתמכת הן על ידי החניכיים ועל ידי שיניים חזקות שעדיין נשארו בלסת, אבל יש לה נקודת חיזוק נוספת והיא החיך העליון שמאפשר התאמה טובה וחזקה יחסית של השיניים לפה.

בלסת התחתונה מאחר ולא קיים חיך ישנן פחות "נקודות אחיזה" לתותבת ולכן המיקום שלה בחלל הפה חלש יותר.

בכל מקרה הן בלסת התחתונה והן בלסת העליונה ישנה חשיבות גבוהה למדידות מקדימות של הלסת ורקמת החניכיים על מנת להשיג התאמה אופטימלית של השיניים החדשות למבנה הלסת של המטופל.

תותבות קבועות

תותבות קבועות הן למעשה סוג של "יצור כלאיים" בין שיניים תותבות נשלפות לבין השתלה דנטלית מלאה. מצד אחד, עדיין מדובר בשיניים תותבות עם מבנה שדומה כמעט בכל מובן לתותבות נשלפות רק שבמקרה הזה הוסיפו להן נקודות חיבור ללסת כדי ליצב אותן ולהקטין את החיכוך והתזוזה על החניכיים.

למעשה מדובר במספר קטן של שתלים, לרוב בין שניים לארבעה שאליהם מחוברים מתפסים שמחזיקים את התותבות ומקבעים אותן טוב יותר לחלל הפה.

ערך מוסף של אותם שתלים הוא הקטנת הספיגה והדילול של עצם הלסת ביחס לתותבות נשלפות.

חומרים שמהם עשויות שיניים תותבות

הנדסת החומרים נכנסה גם לתחום של התותבות הדנטליות מתוך מטרה לשמור על החוזק של מבנה השיניים ומצד שני להביא לגמישות והתאמה אופטימלית של אזור המגע של השיניים  עם החניכיים.

לכן בדרך כלל השיניים עצמן עשויות מחומרים קשיחים יותר כמו חרסינה, פלסטיק נוקשה או זירקוניה ואזור המגע עם החניכיים עשוי מחומרים רכים וגמישים יותר כמו אקריל, ויטליום או וולפלסט.

היתרונות של שיניים תותבות

מהיר וקל – בניגוד להשתלות שיניים השימוש בשיניים תותבות לא מצריך טיפול כירורגי שמרתיע לא מעט אנשים, בעיקר כאלו הסובלים מחרדה דנטלית. אין צורך בתהליך החלמה ממושך, בשימוש בהרדמה או במשככי כאבים.
כל מה שהמטופל צריך הוא לעבור מדידות מקצועיות במרפאה כהליך מקדים וכשהשיניים מוכנות פשוט להכניס אותן לפה.

זול – טיפולי שיקום הפה נחשבים טיפולים עם עלות גבוהה יותר ביחס למרבית טיפולי השיניים. השיניים התותבות מוזילות משמעותית את עלויות הטיפול ביחס לקיבוע של שתלים דנטליים הן בגלל הפשטות של הטיפול מבחינת רופא השיניים והן מבחינת עלויות החומרים הנדרשים לטיפול.

החסרונות של שיניים תותבות

צורך בטיפול שוטף  – השיניים נכנסות מהר מאוד לפה אבל הן "גובות" את הזמן לאחר מכן במהלך חיי היומיום.
מלבד צחצוח שיניים יסודי יש צורך בניקיון יומיומי של השיניים על מנת למנוע הצטברות של אבנית, חיידקים ופטריות שגורמות לדלקות חניכיים ולריחות לא נעימים. ניקיון כזה כולל השריה של מערכת השיניים במים משולבים בחומרי ניקוי ייעודיים במקביל לשימוש במברשת לניקוי מכני שלהן.

בנוסף, מומלץ מאוד להגיע למרפאת השיניים אחת למספר חודשים, בין רבעון לחצי שנה על מנת לעבור ניקוי יסודי של מערכת השיניים על ידי הרופא עצמו.

חיכוך של רקמת החניכיים – מאחר שהשיניים מסתמכות במיקום שלהן לא על עצמות הלסת אלא על רקמות רכות וגמישות יותר בחלל הפה נוצר לעיתים חיכוך שלהן עם החניכיים והחייך (במקרה של תותבת ללסת העליונה) שעלול ליצור תחושות לא נעימות. לכן, ההמלצה היא להגיע לבדיקה תקופתית שבה נעשית מדידה נוספת ובחינה של לסת המטופל והשינויים שהיא עוברת במהלך החיים למערכת התותבת. בדיקה שכזו תאפשר לזהות מבעוד מועד בעיות של "ישיבה" לא נכונה של התותבת בחלל הפה ותאפשר לרופא השיניים להציע פתרונות.

דילול עצם בלסת – מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו שהבעיה המרכזית בשימוש בשיניים אלו הוא ספיגה של מרכיבי עצם הלסת בחזרה לגוף אחרי נשירה של שיניים. בעוד שתלים דנטליים מאיטים את הספיגה החוזרת הזו בזכות חיבור שלהם לעצם הלסת, השיניים התותבות שמחוברות לרקמת החניכיים אינן יכולות למנוע את דילול העצם שנמצאת מתחת לחניכיים.

אז… האם שיניים תותבות מומלצות?

אנחנו במרפאה מבינים שכל מטופל ומטופלת הם אנשים שונים עם צרכים שונים ועם מצב דנטלי שיכול להיות שונה משמעותית מאחד לשנייה ולכן, אנחנו לא ממליצים מראש על פתרון לפני שנעשתה בדיקה מעמיקה של ד"ר אלי דולב והחלטה משותפת עם המטופל על הטיפול האופטימלי עבורו.

    נא למלא פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם



    רוצה לעבור אבחון?

    מבטיחים שזה לא יכאב

    ברור!

    רוצה להכיר את הצוות?

    סה"כ אנשים טובים

    ברור!
    מרפאת ד"ר אלי דולב

    מזמינה אותך לחזור לחייך

    למידע נוסף או תיאום פגישת ייעוץ

    בדקת כבר איזו השתלת שיניים מתאימה לך?