המדריך להתמודדות עם נסיגת חניכיים

החניכיים הן שומרות הסף שלנו ולכן הן גם הראשונות להיפגע מחיידקים. מחלות חניכיים הן אחת מהבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר בעולם. מבחינה סטטיסטית, כל אדם בוגר שני יסבול מהן במוקדם או במאוחר. הזנחה של דלקת עלולה להרבה תופעות לוואי בלתי נעימות כמו כאבים, נפיחות, אך תופעת הלוואי החמורה ביותר היא נסיגת חניכיים שבסופו של דבר מובילה לנשירת שיניים.

13 סיבות עיקריות לנסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים היא מצב בו מיקום החניכיים על גבי השן משתנה ומוביל לחשיפת שורש השן. התהליך הזה פוגע בחניכיים, שתומכות בשיניים. נסיגת חניכיים עלולה לנבוע מסיבות רבות, חלקן בריאותיות וחלקן מאורח החיים של המטופל. להלן כמה מהן:

  1. צחצוח שיניים אגרסיבי

    שימוש במברשת שיניים קשה והפעלת כוח מוגזמת על השיניים והחניכיים במהלך הצחצוח עלולה לפצוע ולזהם את החניכיים. נסו להשתמש במברשת שיניים רכה ולצחצח ביסודיות אך לא באלימות. צחצוח אגרסיבי כולל גם צחצוח לעתים קרובות מדי, אז אל תעברו את הפעמיים ביום אלא אם יש סיבה טובה לכך כמו ביקור קרוב אצל רופא השיניים. אם אינכם בטוחים כיצד לצחצח בצורה יעילה – התייעצו עם השיננית.

    צחצוח שיניים

  2. גירוי חיצוני

    נוהגים לחטט לעתים קרובות בשיניים עם הציפורן כדי לחלץ שאריות מזון? אז כדאי שתיגמלו מההרגל הזה. גירוד של החניכיים עם חפץ זר שוב ושוב עלול לפצוע את החניכיים, מה שפותח את הדלת בפני החיידקים להיכנס ולזהם את האזור. גירוי חיצוני נפוץ בשנים האחרונות הוא הפירסינג, אליו נתייחס בצורה פרטנית עוד רגע.

  3. פירסינג

    אמנם זו אופנה שכנראה איננה מתכוונת ללכת לשום מקום בעתיד הנראה לעין, אבל גם פירסינג צריך לדעת איפה לעשות. עשיית פירסינג סמוך לחלל הפה, כלומר על הלחי, הלשון או השפתיים, זה מתכון לאינספור בעיות לאור החיכוך הבלתי פוסק – החל מהפרעה בלעיסה, כלה בפגיעה בבלוטות הרוק ועד לפציעות חוזרות ונשנות של החניכיים שמובילות לנסיגתן. פירסינג אף עלול לגרום לשברים בשיניים, אז תחשבו פעמיים לפני שאתם עושים אחד באזור הזה.נסיגת חניכיים - פירסינג

  4. מחלות רקע

    כמו בכל מחלה, אחד הגורמים העיקריים שקובעים כמה רחוק יתפשטו חיידקים אלימים בגופינו היא מערכת החיסון. מחלות רקע שונות עלולות להחליש את פעולת מערכת החיסון, ואם מדובר במחלת רקע כרונית הדבר ישפיע במוקדם או במאוחר גם על בריאות החניכיים.

  5. הקשר בין עישון לנסיגת חניכיים

    מחקרים הוכיחו כי עישון פוגע ביכולת ההתחדשות הטבעית של חלל הפה בכלל והחניכיים בפרט. לפיכך, גם אם הם מקפידים על צחצוח יסודי וביקור תקופתי אצל שיננית, השכיחות לנסיגת חניכיים בקרב מעשנים היא גדולה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית שאיננה מעשנת מאחר והדלקת מתפתחת מהר יותר אצלם.

    נסיגת חניכיים - סיגריות

  6. גנטיקה

    הגנום האנושי, אותה מפה מסתורית שמאפיינת בצורה ייחודית כל אחד מאיתנו, משחק גם פה תפקיד. לדוגמה, הגנטיקה עשויה להשפיע על הרכב הרוק ועל רמת החומציות שלו, מה שמשנה לחלוטין את סביבת הגידול של החיידקים בפה והיכולת שלהם להתרבות ולהזיק.

  7. הצטברות של אבנית

    מתי הייתה הפעם האחרונה שביקרתם אצל השיננית? הצטברות של אבנית על השיניים היא כר פורה להתרבות חיידקים באזורים שמתחת ומעל לחניכיים, ומשם הדרך לדלקת ולנסיגה היא קצרה מאוד. חוץ מזה, מדובר במפגע אסתטי שניתן להבחין בו בקלות.

  8. יישור שיניים

    טיפול אורתודנטי של יישור שיניים כרוך בהזזה של השיניים ממקומן הנוכחי אל מקומן הרצוי. לפעמים כתופעת לוואי של היישור עלול להיווצר מצב בו השיניים נדחפות אל מחוץ למעטפת העצם שמקיפה אותן. הדבר מעלה את הסיכון לנסיגת חניכיים במסגרת תקופת הטיפול.יישור שיניים

  9. תותבת בלתי תקינה

    תותבת שלא הותאמה כראוי או שאיננה יושבת כמו שצריך במקומה מאחר והגיע הזמן להחליפה אחרי 5-8 שנים של שימוש עלולה להזיק באופן ישיר ולעודד נסיגת חניכיים.

  10. סגירה לקויה של השיניים

    ליקויים בסגירת השיניים יכולים לנבוע מגורמים שונים, אך המשותף להם הוא שבסופו של דבר הם יוצרים לחץ על החניכיים בלסת הנגדית ומזיקות להן.

  11. פרנום

    במלים פשוטות, מדובר בהתחברות של רקמה בין החניכיים לבין השפה באזור השיניים הקדמיות. כתוצאה מכך החניכיים נמשכות ונוסגות ממקומן הטבעי.נסיגת חניכיים

  12. שחזור דנטלי

    כאשר שחזורים דנטליים כמו כתר או סתימה מסתיימים מתחת לגובה החניכיים, תופעת לוואי אפשרית כתוצאה מהגירוי שנגרם היא סיכון מוגבר לנסיגת חניכיים.

  13. אופי השיניים והחניכיים

    למטופלים שניחנים בחניכיים עדינות ודקות יש סיכון גדול יותר לנסיגה. כנ"ל לגבי מי ששיניו נמצאות מחוץ לטווח קשת השיניים.

אז כיצד אנו ממליצים לטפל בנסיגת חניכיים?

הדרך הטובה ביותר לטפל בנסיגת חניכיים היא למנוע אותה מלכתחילה על ידי מניעת הדלקת. יש להקפיד על הרגלי היגיינה נכונים של חלל הפה ועל ביקור תקופתי אחת לחצי שנה אצל השיננית לסילוק האבנית ואצל רופא השיניים לבדיקה שהכל תקין. במקרים של דלקת חריפה תישקל האפשרות להשתלת שיניים.

    נא למלא פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם



    רוצה לעבור אבחון?

    מבטיחים שזה לא יכאב

    ברור!

    רוצה להכיר את הצוות?

    סה"כ אנשים טובים

    ברור!
    מרפאת ד"ר אלי דולב

    מזמינה אותך לחזור לחייך

    למידע נוסף או תיאום פגישת ייעוץ

    בדקת כבר איזו השתלת שיניים מתאימה לך?