מה הם הסימנים של דחיית שתל שיניים?

כיום, להשתלת שיניים יש אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. על אף זאת, לצערנו על פי הסטטיסטיקה 3-5 אחוזים מכלל המטופלים יסבלו מדחיית השתל הדנטלי מסיבות שונות. במאמר זה נסביר מה עושים במקרה של כשלון וכיצד מזהים את הסימנים למקרה של דחיית שתל שיניים.

מה נחשב ככישלון של השתלת שיניים?

במסגרת השתלת השיניים, הרופא יבריג את השתל הדנטלי אל תוך עצם הלסת שלנו בשאיפה שיעמוד יציב ויחליף את השן שאבדה. התהליך כרוך במעבר דרך הרקמה הרכה יותר של החניכיים.

שלב זה הוא קריטי במיוחד להצלחה של השתלת השיניים – אם רקמת החניכיים נפצעת או שהשתל יוצר עליה גירוי, המצב עלול להתפתח בקלות לדלקת כרונית שתלך ותתדרדר עם הזמן. ברגע שנוצרת דלקת גדולה מדי השתל אינו יכול להיקלט בעצם הלסת. כתוצאה מכך הוא אינו יושב בצורה יציבה במקומו כדי לבצע את תפקידו. זה נחשב מבחינה רפואית ככישלון בקליטת השתל.

אוכלוסיות בסיכון מוגבר יותר לאובדן שתל הן חולי סוכרת שמחלתם בלתי מאוזנת, ציבור המעשנים, חולים במחלות מערכתיות או מטבוליות ומטופלים שלפני ההשתלה לקו במחלת חניכיים שלא טופלה כראוי.

דחיית שתל

סימנים של דחיית שתל 

לרוב, דחיית שתל שיניים מלוות במספר סימנים גלויים לעין. הם מופיעים מספר שבועות עד חודש וחצי לאחר ביצוע ההשתלה ונקראים "כישלון מוקדם":

  1. תחושה של כאב ונפיחות באזור המנותח, גם ללא מגע.
  2. הפרשה מוגלתית מובהקת לעין באזור הדלקתי.
  3. השתל נע ואינו יציב במיקום בו הושתל.

לעומת זאת, ישנם מקרים בהם הכשל מתגלה מספר שנים קדימה, אז הסימפטומים יהיו דימום קל וחניכיים אדומות בדומה למחלת חניכיים כי התפתחות הדלקת היא איטית יותר. מצב זה נקרא "כישלון מאוחר", הוא יכול להופיע 5 עד 10 שנים לאחר ההשתלה ונחשב למצב השכיח ביותר. לכן, מומלץ להקפיד על ביקורות באופן קבוע אצל רופא השיניים על מנת לבחון את בריאות השתל ולזהות את הבעיה מוקדם ככל האפשר.

בנקודה זו חשוב להדגיש שלא תמיד המטופל יכול לזהות סימנים לדחיית שתל שיניים באופן עצמאי. חלק מהכישלונות מתגלים רק בשלב החשיפה של השתל, בו רופא השיניים מכין אותו לקראת העמסת שן תותבת או כתר עליו. במקרה כזה, דחיית השתל היא ללא סימפטומים מוקדמים.

השתלת שיניים בכל הפה

מה עושים אם התגלו סימנים של דחיית שתל שיניים?

אם אובחנה תחילתה של דלקת סביב השתל, רופא השיניים יפעל על מנת לרפא אותה בשאיפה להציל את השתל מדחייה על ידי חיטוי וניקוי של האזור הדלקתי, כמו כן מתן אנטיביוטיקה על פי שיקול דעתו. אך אם הדלקת התפתחה מעבר לכך, המצב הופך להיות מסובך יותר ויכול להיות שהרופא יאלץ להסיר את השתל ואחרי ההחלמה להתקין אחד חדש במקומו.

הדרך הטובה ביותר להקטין את הסיכוי לדחיית שתל דנטלי היא לתחזק אותו באופן קבוע על ידי ביקור במרפאה כל שלושה חודשים, אז הרופא ינקה את השתל ויבדוק את בריאותו. גם הקפדה על תחזוקת השתל בתדירות יומיומית על ידי המטופל בביתו תורמת רבות לשמירה על שתל תקין.

יש לכם שאלות על שתלי שיניים ותחזוקה שלהם? פנו למרפאה של ד"ר דולב והצוות הרפואי ישמח לייעץ ולענות על כל שאלה.

רוצה לעבור אבחון?

מבטיחים שזה לא יכאב

ברור!

רוצה להכיר את הצוות?

סה"כ אנשים טובים

ברור!
מרפאת ד"ר אלי דולב

מזמינה אותך לחזור לחייך

למידע נוסף או תיאום פגישת ייעוץ

בדקת כבר איזו השתלת שיניים מתאימה לך?